Dlaczego tylko z MUX2 są problemy?

288 odsłony

Odbieram sygnał z nadajnika na Ślęży/Wrocław.

I MUX1 i MUX2 są nadawane z tą samą mocą.

Dlaczego zatem mam problemy tylko z odbieraniem MUX2?

Najgorsze, że nie są to problemy STAŁE. Brak syngału (albo sygnał tak słaby, że widać tylko ‘pikselozę’) pojawia się losowo. O różnych porach/godzinach, przez różnej długości czas. I wcale nie jest to związane z pogodą.

Ktoś mi podrzucił hasło “Pewnie sąsiad gdzieś coś włącza”.

Ale jeśli tak, to dlaczego nie zakłóca innych muxów tylko mux2, chodzi o częstotliwość?

Co to może być za urządzenie, które zakłóca akurat na tej częstotliwości?

Są jakieś domowe sposoby, żeby zlokalizować to urządzenie?

odpowiada na pytanie
0

Nowe obserwacje.

Bo ogólnie w tym problemie najbardziej irytujące jest LOSOWE jego występowanie. Jeśli nawet chodzi o mocne tłumienie nie zasilanego przedwzmacniacza to dlaczego występuje czasami, o nieregularnych porach itd. Dlaczego tłumienie “wybiera sobie” kiedy ma wystąpić, a kiedy nie, zamiast występować permanentnie

A piszę o tym dlatego, że od około tygodnia — nie ma tych problemów?! (tzn. nikt ich nie zauważył, czyli mogły się pojawić w momentach gdy nikt nie oglądał telewizora ;)). A dodam, że od momentu założenia tematu nic w instalacji nie zmieniałem.

Ale jest jeszcze druga nowa okoliczność.
Bo po sugestii, zawziąłem się i pożyczyłem od kogoś zasilacz do przedwzmacniacza antenowego (nawet trafiło się, że tej samej firmy co antena). Podłączyłem i…
…obraz tak samo bez zarzutu jak i bez zasilacza 😕

Oczywiście wskazania parametrów sygnału (w telewizorze) różniły się diametralnie od tych poprzednich, tj.:

  • MUX1 — 100, 100,
  • MUX2 — 94, 100.

I teraz nie wiem jak zostawić, z zasilaczem czy bez, bo w każdym z przypadków nie ma problemów z oglądaniem.

Muszę czekać aż w końcu będą problemy i wtedy zmienić konfigurację na tę drugą i sprawdzić czy po zmianie będzie lepiej 😕

Ale czy takie wskazania parametrów sygnału 100, 100 oznaczają, że wszystko jest w porządku?
Tzn. kiedyś gdy zasilony przedwzmacniacz przeszkadzał to pamiętam, że parametr siły sygnału również był 100 ale chyba wskazania jakości były niskie (i nie były stabilne).

odpowiada na pytanie
Oglądasz 1 z 5 odpowiedzi, kliknij tutaj, aby wyświetlić wszystkie odpowiedzi.